Temet vinogradi

Vinarija Temet
Tradicija je u zemlji

temet U Lozoviku iznad Jagodine, valovitom predelu odakle Šumadija gleda na Pomoravlje, vođeni tragom plodne zemlje, postalo je jasno gde treba pustiti korenje. Smeštena na prelepim padinama koje obezbeđuju idealnu izloženost suncu, vinarija Temet oblikovana je pod jakim uticajem okruženja, sa težnjom da se pronađe sklad u radu i životu pod istim krovom.

U čast prirode, sunca i zemlje, uzdignuta na bregu, okružena vinogradima, podignuta je vinarija Temet. Njeno stvaranje je uzbudljiv put ispunjen otkrićima i iskušenjima. Sama reč Temet izvedena je iz latinske reči Temetum, što u prevodu znaci – jako i snažno vino sa karakterom.

Novo ili staro?

Pitanje da li vinarija mora da bude "stara" da bi stekla poštovanje se ne postavlja kada verujete da sve što radite mora da bude iskreno. Nova vinarija onda mora da bude nova. Mora da stvara duh vremena koje dolazi. Temelji se prave u tradiciji, a tradicija je bila i ostala tu, ukorenjena u zemlji.

Vinarija Temet

Vinarija Temet
Srbija i vino

Na vinskim kartama sveta Srbija još uvek postoji samo u statistikama, ali zajedno sa ostalim balkanskim zemljama stasava kao "Nova Evropa". Zemlja i Sunce su tu, a na nama je da pokažemo koliko smo sposobni da ozbiljnim i dugotrajnim radom stvorimo vina dostojna zemlje iz koje su potekla.

Lozovik i vino

Jagodinski kraj se do sada retko spominjao po vinima, ali to se promenilo, najviše zahvaljujući vrhunskim uslovima za uzgoj vinove loze. Sada su tu tri vinarije koje pod zasadom ukupno imaju preko 100ha - Jagodinska vinarija, gazdinstvo Čilić i vinarija Temet. Sve tri vinarije imaju ambiciju da Jagodinski kraj postane centar novog srpskog vinarstva.

Temet vina

ТРИ МОРАВЕ / бело

Sortni sastav:
Smederevka 45 %
Tamjanika45 %
Morava 10 %

opširnije temet
temet

ERGO / crveno

Sortni sastav:
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Merlot
Petit Verdot

opširnije temet
temet
Temet vina temet